1. Draai de uitdrukpin helemaal terug door de draaiknop linksom te bewegen.
  2. (afb.1) Plaats de band zodanig, dat het pinnetje dat verwijderd moet worden, zich pal voor de drukpin bevindt. Let erop dat het pinnetje slechts in één richting kan worden verwijderd. Op de band bevinden zich doorgaans pijltjes die de richting aangeven waarin het pinnetje verwijderd moet worden (en weer teruggeplaatst).
  3. Draai de draaiknop nu voorzichtig rechtsom, zodat het pinnetje uit de schakel wordt gedrukt.
  4. Verwijder het losgekomen pinnetje met een tangetje.
  5. Herhaal stap 2-4 voor het pinnetje aan de andere kant van de uit te nemen schakel.
  6. Neem de schakel(s) uit en verbind de band weer door een pinnetje terug te plaatsen.

(afb 1)

OPMERKINGEN

  • Je kunt de inkorter niet gebruiken wanneer de schakels niet met pinnetjes maar met een klikmechanisme of met kleine schroefjes zijn verbonden. Er zijn ook banden met een schuifsysteem, waarbij je de sluiting m.b.v. een kleine schroevendraaier omhoog klikt en opschuift zodat deze juist om de pols komt te zitten.
  • Bij flexibele horloge banden (leer, siliconen) is passend maken natuurlijk een kwestie van een gaatje erbij maken. Gebruik hiervoor een gaatjestang (leer) of  een priem, die warmgemaakt is (siliconen).
  • Met de bandinkorter kan slechts beperkt druk worden uitgeoefend op het pinnetje. Zit het pinnetje te vast, dan kan de band rechtop geplaatst worden (afb.2). Plaats het los te tikken pinnetje boven de uitsparing in de inkorter. Je kunt nu met een fijn schroevendraaiertje het pinnetje voorzichtig (!)  lostikken. Forceer niets, we raden je bij twijfel aan in dit geval het inkorten te laten uitvoeren, wat nooit veel hoeft te kosten.
  • Moet er meer dan 1 schakel verwijderd worden, doe dit dan om en om aan weerszijden van de sluiting, om de balans in het horloge te bewaren.
  • Op YouTube kun je een instructiefilmpje bekijken (zoek bv. op horlogeband inkorten), mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn.

 

(afb 2)